Wesolych Swiat!  
         
Herb Subków w tle

Aktualności

Wersja polska English Deutsch
Bliuletyn Informacji Publicznej - Subkowy
Powrót

Miód, legenda o Janie Pszczelarzu, koncert na trąbkę i...

2012-10-08
W minioną sobotę dnia 6 października 2012 roku w Domu Kultury w Subkowach odbyło się III Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”. Organizatorem wydarzenia było Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet, które od początku swojej działalności w niebanalny sposób popularyzuje tradycje i walory kociewskiej kuchni.

Ciekawym i nietypowym przykładem tych działań było Sympozjum Kulinarne, które miało na celu pokazanie bogactwa lokalnej kuchni i prezentację dawnych potraw, a poprzez włączenie dzieci i młodzieży w organizację imprezy, kształtowanie właściwych postaw młodego pokolenia w odniesieniu do dawnych tradycji swojej małej ojczyzny.




Wszystkich gości przybyłych na imprezę skocznymi przyśpiewkami witał Kociewski Zespół Regionalny „Burczybas” pod kierownictwem Wojciecha Górskiego. Następnie został odśpiewany hymn Kociewski, a prowadząca Sympozjum Magdalena Olszewska serdecznie powitała zebranych gości. W uroczystości uczestniczył starosta tczewski Józef Puczyński, w-ce starosta Mariusz Wiórek, Piotr Odya przewodniczący Rady Powiatu Tczewskiego, wójt Gminy Subkowy Mirosław Murzydło, Jacek Lisewski przewodniczący Rady Gminy Subkowy, wójt Gminy Morzeszczyn Piotr Laniecki, z-ca burmistrza Miasta i Gminy Pelplin Tadeusz Błędzki, Paulina Raińska - Urząd Miasta i Gminy Gniew, prof. Maria Pająkowska-Kensik, Monika Kopiecka Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego, prezes Wojewódzkiego Związku Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Gdańsku Piotr Hałuszczak, lokalne media, redaktor naczelny czasopisma Krajowej Rady Izb Rolniczych „Polska Wieś” Wojciech Petera, przedstawiciele zaprzyjaźnionych Stowarzyszeń oraz mieszkańcy gminy Subkowy, powiatu tczewskiego i goście z Gdańska, Elbląga, Pszczółek, Gdyni i Starogardu Gdańskiego, a nawet z Lubska województwo Zielona Góra.


Następnie głos zabrała Krystyna Gierszewska prezes Kociewskiego Forum Kobiet, która przedstawiła idee powstania kulinarnego święta oraz wymieniła wspaniałych i wiernych współorganizatorów, a także przedstawiła nowe elementy, które towarzyszą dorocznej imprezie. W tym roku jednym z nich był kalendarz kulinarny na 2013 rok i „miód” wspólny motyw wszystkich punktów programu. Miód był tematem konkursu kulinarnego „Mięsa w miodzie”, konkursu plastycznego „Moja przygoda z miodem” oraz warsztatów kulinarnych „Miód w potrawach regionalnych”. Starosta Józef Puczyński w swoim wystąpieniu powiedział m.in. : Fakt, że uczestniczą tu przedstawiciele wszystkich władz samorządowych naszego powiatu, świadczy o wielkim szacunku do organizatorów i do tego co robią kobiety. Należy to kontynuować.



Kolejnym punktem programu były referaty popularno-naukowe. Uczestnicy uroczystości wysłuchali informacji o apiterapii i ziołolecznictwie, mogli poznać lecznicze i zdrowotne wartości miodu i jego produktów. Mówiła o tym mgr Zofia Laskowska-Kociorska – refleksolog z Gospodarstwa Agroturystycznego „Miodowe Rajskie Pólka”. Drugą prelekcję na temat zastosowania miodu na kociewskim stole wygłosił Mistrz Witold Cyranowicz z Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła. Obecni goście mogli także posmakować zarówno produktów przywiezionych przez panią Zofię, jak i przez pana Witolda.



Następnie na scenę poproszono laureatów konkursu plastycznego "Moja przygoda z miodem", który skierowany był do uczniów szkół podstawowych z Kociewia. Spośród 59 prac Jury: Maria Leszman, Laura Borys i Justyna Żuraw wyłoniło 10 prac w czterech kategoriach:


Kategoria 5-6 lat i „O”:
I miejsce – Jan Przybylski – Zespół Szkół Subkowy

II miejsce – Blanka Lewoczewicz – Zespół Szkół Subkowy
III miejsce – Konrad Parteka – Zespół Szkół Subkowy

Kategoria Klasy I-III :
I miejsce – Kinga Szczeblewska - ZKiW w Rudnie Filia Lignowy Szlacheckie

II miejsce – Julia Trochowska – Szkoła Filialna Brzuśce
III miejsce – Natalia Klinkusz – ZKiW w Rudnie Filia Lignowy Szlacheckie

Kategoria Klasy IV-VI :
I miejsce – Natalia Laszkiewicz Subkowy - Dom Kultury

II miejsce – Weronika Arendt - Gorzędziej – Dom Kultury
III miejsce - Karol Adamczyk Szkoła Podstawowa Subkowy

Kategoria Gimnazjum:

Wyróżnienie – Martyna Malinowska Gimnazjum w Subkowach

Smacznie, słodko i miodowo zrobiło się, gdy na scenę poproszono zwycięzców konkursu kulinarnego "Mięsa w miodzie". Jury w składzie Kinga Gawrońska, Artur Michna i Wojciech Petera spośród 8 potraw wybrali smakowity kotlet w miodzie z glazurowaną na maśle marchewką Danuty Mikołajczak z Kulic - I miejsce. Drugie miejsce zajęły udka z kurczaka z owocami i dynią Justyny Decka z Morzeszczyna, a trzecia potrawa to polędwiczki wieprzowe z grzybami leśnymi i miodem pitnym Joanny Nawój z Subków. Nagrody w obu konkursach wręczał z-ca starosty tczewskiego Mariusz Wiórek. Piękną statuetkę - "
Hit Sympozjum Kulinarnego" otrzymała z rąk fundatora Mirosława Murzydło, wójta Gminy Subkowy - Danuta Mikołajczak z Kulic.

Kolejnym punktem programu było przedstawienie "Legenda o Janie Pszczelarzu", którą przygotowały dzieci z Kółka Teatralnego przy Szkle Podstawowej w Pszczółkach pod opieką Małgorzaty Augustyniak. Uczestnicy uroczystości z zachwytem oglądali dzieci-pszczółki, które pląsały po scenie i zbierały miód dla chorego brata Alberta. Publiczność mogła poznać piękną legendę o powstaniu miejscowości Pszczółki oraz zobaczyć jak ciężka była praca pszczelarza Jana, który zbierał miód i leczył nim nie tylko Cystersów, ale też sławił swoją osadę i miododajna okolicę.

Potem swój program o pszczołach i miodzie przedstawiły dzieci ze Szkoły Filialnej w Brzuścach, które przygotowała Adriana Lisewska.

Następnie na scenie wystąpił Zbigniew Wodecki. Koncert artysty sprawił, że atmosfera stała się jeszcze bardziej podniosła, sympatyczna i rodzinna. Wokalista nie zawiódł, zagrał na trąbce i zaśpiewał całym sercem nie tylko klasykę, ale na prośbę organizatorów także słynną „Pszczółkę Maję”.
Na zakończenie imprezy miłośnicy kociewskiej kuchni mogli skosztować smakowitych potraw mięsnych z miodem i nie tylko oraz miodowników i serników wykonanych podczas warsztatów kulinarnych przez panie z Kociewskiego Forum Kobiet.




Zobacz archiwum
Wszystkie prawa zastrzeżone © Urząd Gminy Subkowy 2011
Strony internetowe, cms
Subkowy - gmina